Den ökade medvetenheten om de miljöfaror som världen står inför, och det ökade intresset för ekologiskt jordbruk, har gjort att det har blivit allt mer populärt att volontärarbeta på bondgårdar, särskilt ekologiska sådana. Ett tydligt exempel på det är den löst sammanhållna internationella organisationen WWOOF, som står för World Wide Opportunities on Organic Farming eller Willing Workers on Organic Farms. Syftet med organisationen är att hjälpa till med att förmedla kontakten mellan ekologiska bondgårdar och volontärer över hela världen som vill arbeta på liknande gårdar. Idag finns organisationens nätverk av gårdar och volontärer i fler än 100 olika länder, varav Sverige är ett. I början av 1990-talet anslöt sig de första gårdarna från Sverige till nätverket, bara tre stycken. Idag finns omkring 100 ekologiska bondgårdar i Sverige som tar emot volontärer från WWOOF.grain-664740_960_720

En av de gårdar som har anslutit sig till nätverket är Goti gård utanför Varberg. Hit kan volontärarbetare från hela världen komma och arbeta, i utbyte mot mat och husrum. Kicki Hulthe på Goti gård berättar hur de lade upp en beskrivning av gården på nätverkets hemsida utan större förhoppningar om att få något gensvar, men hur de efter en kort period hade fått mer än 40 förfrågningar från volontärer som ville komma dit och arbeta. En av de som har gjort det är Joanna Tsai, som är född och uppvuxen i San Francisco i USA. Efter att hon avslutat sina studier i biologi valde hon att ta upp livet som ”wwoofare”, och har sedan dess åkt runt till olika ekologiska gårdar i bland annat Frankrike, Italien, Storbritannien och Sverige – en resa som pågått i snart ett år.

Att anlita volontärarbetare kan vara ett sätt att få extra hjälp på gården om du är en bonde som håller på att utöka din verksamhet. Om man vill ha en mer långtgående och bestående lösning är det dock ett bättre alternativ att anställa någon tillsvidare. Att rekrytera för en anställning kan vara svårt om man aldrig har gjort det förut, och det kan då vara en stor hjälp att vända sig till ett bemanningsföretag. Du hittar ett bra bemanningsföretag i Stockholm på Nextu.se, som kan hjälpa dig att hitta rätt person.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *