Drömmer du om att göra ditt eget vin av egna vindruvor? Då är det först bra att ta reda på om det är möjligt att göra här i Sverige. Det är som tur är precis vad vi ska fördjupa oss i i den här texten.

Att framställa vin i Sverige

Faktum är att det går att framställa bra vin i Sverige. Här kan du läsa om de populäraste vingårdarna som finns i vårt avlånga land. Att framställa alkoholhaltiga drycker här kräver dock en hel del. Man måste till exempel ha en riktigt härdig druva som klarar vårt svala klimat. Som bekant så odlas ju vindruvor ofta i varmare länder än Sverige så för att det ska fungera här i landet krävs druvor som klarar en del kyla. Att framställa den ädla drycken i större skala är också det en ganska svår process. Först och främst måste man odla tillräckligt med druvor, något som kan vara svårt för den lilla hobbyodlaren att klara av. För en flaska vin går det faktiskt åt hela 375 vindruvor. Själva framställningsprocessen är också ganska krånglig och kräver sitt utrymme. Du behöver även ha en plats för att lagra ditt vin. Visst kan du som hobbyodlare själv göra någon flaska vin, men det är inte alls säkert att det ens blir gott. Då är det faktiskt bättre att beställa vin från Vinoteket, speciellt om du är ute efter sorter som inte finns på Systembolaget. Beställer du vin därifrån får du dessutom dina varor levererade hela vägen fram till dörren.

Njut av svenskt vin

Vill du ändå njuta av vin som är odlat i Sverige, så går det bra att beställa ur beställningssortimentet hos Systembolaget. En del svenska viner finns också att köpa direkt i butiken. Svenska vinodlare vill att det i framtiden ska bli möjligt med gårdsförsäljning av vin eftersom de ser det som en ekonomisk förutsättning för att de ska kunna utvecklas. Sverige har dock ganska restriktiva alkohollagar, något som kan göra att drömmen blir svår att uppfylla. Tills den dagen eventuellt är här är det tur att det går bra att beställa sin dryck hos Vinoteket istället. Där finns ett gediget sortiment att välja ur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *