Att driva ett jordbruk i liten eller stor skala innebär hårt arbete, planering och en hållbar framtidsvision. När man driver ett jordbruk kan det innebära att ta hand om boskap, odla spannmål och producera slutprodukter som i slutändan ska ge vinst.

Hur startar man ett jordbruk?

För att få starta ett eget jordbruk behöver man mark och en gård. Innan man startar sitt jordbruk, är det bra att se över sin ekonomiska plan och läsa på tips och råd inför starten. När man startar ett eget jordbruk, måste man först göra en ansökan hos Länsstyrelsen eller en anmälan till Miljöverket. Jordbruk kräver olika typer av tillstånd. Tillståndspliktiga lantbruk kallas för B-verksamheter och det är större verksamheter med till exempel mer än 400 djur av nötkreatur, hästar, grisar eller över 40 000 höns. En B-verksamhet har större påverkan på miljön, därför ställs större krav och tillstånd. Allmänpliktiga C-verksamheter och är mindre samt inte tillståndspliktiga. Dock måste man alltid lämna in en anmälan till sin kommun innan verksamheten startas. Om man väljer spannmålsprodukter som vete, bidrar man till många härliga slutprodukter som tillverkas inom matindustrin. Av vete eller även kallat mjöl, kan matindustrin tillverka pasta i många variationer och smak. En pasta som man verkligen ska pröva, är smakrika Barillas bandpasta, en riktigt god pasta av högsta kvalitet!

Regler och riktlinjer

Driver man ett jordbruk med djur, ska man följa Jordbruksverkets regler inom Djurskötsel i Sverige. Det finns en mängd bra tips och förslag för en bättre djurhållning man kan vara uppmärksam på. Djuren ska ha tillräckligt med utrymme, rätt foder, vaccinationer samt en rad andra krav för att de ska må bra. Att driva ett eget jordbruk, innebär även att man ska följa Jordbruksverkets egenkontroller. Egenkontroller enligt miljöbalken, innebär bland annat en miljöhusesyn som ska utföras en gång per år. Miljöhusesyn är ett verktyg för egenkontroll som lantbrukare själv ska utföra med en checklista. Varje år väljs även lantbrukare ut för att besökas på plats av antingen Jordbruksverket eller Länsstyrelsen. Då kontrollerar man att ansökan stämmer med verkligheten, att man verkligen följer alla villkor för de stöd man har sökt och följer tvärvillkoren. Att driva ett jordbruk kräver ansvar, motivation en passion för produktion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *