Jordbruk är nyttjandet av mark genom bearbetning av mark, åkrar och betesmark. Ett jordbruk kan producera djurfoder, livsmedel eller råvaror för energi- eller industriändamål. Att driva ett eget jordbruk behöver inte vara så krångligt som man kanske tror. Ett eget jordbruk räknas som en näringsverksamhet som kan ge god vinst beroende på vad man odlar och vilken efterfrågan som finns på marknaden. Det finns en del som man ska tänka på innan man kan börja driva ett eget jordbruk.

Hur startar man ett eget jordbruk?

När man bestämt sig för att starta ett jordbruk, kan man börja helt från grunden eller alternativt ta över ett jordbruk som redan är etablerat. Tar man över ett jordbruk är det bra om man redan har god vana och kunskap samt även har en juridisk backup under övertagandet. Vill man starta från grunden, ska man först tänka ut vilken eller vilka grödor eller spannmål som man vill fokusera på. Nästa steg är att skaffa sig ett tillstånd för sin jordbruksverksamhet. Tillstånden kan se lite olika ut beroende på vilken verksamhet man ska ha. Ska man starta ett större jordbruk krävs det ett tillstånd från Länsstyrelsen. Att börja från grunden med ett jordbruk kräver kunskap. Antingen har man gått ett jordbruksgymnasium eller ett introduktionsprogram för vuxna inom jordbruk.

Vill man satsa på ekologiskt odlat, är det en smart nisch då det blivit en allt större efterfrågan och popularitet. Det är en fin balansgång att odla ekologiskt då det finns strikta krav på ekologisk odling som måste följas. För att odla ekologiskt behöver man olika ekologiska fröer. Då kan man hitta ekologiska fröer av hög kvalitet för blommor, frukter, bär, baljväxter, rotfrukter och en mängd andra grödor! Rent ekonomiskt kan det kosta en del att starta ett jordbruk från grunden, men är väl värt det när verksamheten går runt och är igång. Man kan med fördel ansöka om jordbruksbidrag hos Länsstyrelsen som är en del av EU:s jordbruksstöd , men med vissa grundkrav.

Maskiner vid skörd

Beroende på vilka grödor man odlar, behöver man olika maskiner och redskap när man skördar den färdiga tillväxten. Har man ett större jordbruk med åkrar av spannmål, behöver man en skördetröska för att sålla upp spannmålet. Tillverkar man hö till djurfoder ska man ha en slåttermaskin som slår höet och en packmaskin som packar höet i smarta, vita förpackningar. Denna teknik håller höet torrt tills att det hämtas upp. Ett traktor är ett måste när man har ett jordbruk. Traktorn går att använda till mycket, som att dra lass eller flytta på höbalar. Nu håller man på att utveckla autonoma traktorer som ska vara helt självstyrande. I takt med dagens teknik, finner man allt fler smarta lösningar för jordbruket!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *