Om du driver ett jordbruk är chansen stor att du har någon form av odling att ta hand om. Oavsett om det handlar om potatis, jordgubbar eller spannmål är du beroende av en god skördesäsong. En dålig skörd kan vara förödande för ett jordbruk – speciellt om det är din största inkomstkälla. Vissa faktorer är svåra att råda över och dåligt väder är sådant som du får räkna med då och då. Däremot finns det faktiskt förebyggande åtgärder som du kan vidta för att du inte ska få ekonomin förstörd av en dålig skörd.

När du sätter din odling är det viktigt att du har gjort din research. Det innebär exempelvis att du har kontrollerat att klimatet som du bor i passar för grödan som du har valt. Om du bor i de norra delarna av Sverige är det ett särskilt kritiskt moment eftersom det innebär långa vintrar och sena vårar. Många grödor klarar av att uthärda ett kallt klimat med gott resultat, men det gäller att läsa på först för att undvika att skörden fryser bort.Tips för en lyckad skördesäsong 1

Ett annat sätt att förbättra chanserna för en lyckad skörd är att vara extra noggrann vid sådden. Sådden är fasen i processen när du sätter ned dina grödor i jorden och det är således avgörande för hur skörden sedan ska bli. Särskilt viktigt är det att du följer tidsschemat. Eftersom odlingsprocessen är beroende av klimat och årstider är en förskjutning i sådden inte okomplicerad. Det kan nämligen innebära att skörden blir mindre än förväntat – eller uteblir helt. Om sådden sker i rätt tid för just dina grödor är möjligheterna betydligt större att skörden slår ut på ett bra sätt.

Om du har gjort allt du kan för att skörden ska bli så bra som möjligt finns det ändå en risk att din skörd blir spolierad av naturfenomen eller oförutsedda händelser. Då kan det vara bra att ha en backup-plan som gör att du inte är helt utelämnad åt dina grödor. Många lantbrukare väljer att ha en sidoverksamhet som exempelvis djuruppfödning eller ett halvtidsjobb för att slippa stressen av att vara helt avhängig skördens utfall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *