Människans tekniska utveckling har varit driven av att göra våra arbetsuppgifter lättare eller mer effektiva, och de maskiner som används som hjälpmedel inom jordbruket är ett exempel på båda delarna. Två av dessa maskiner är slåttermaskinen och såmaskinen.

Slåttermaskinen används för slåtter av vall, grönfoder eller annat, som man sedan gör hö eller ensilage av. De uppfanns i början av 1800-talet, och kunde från och med 1860-talet och framåt ses på allt fler bondgårdar. De ursprungliga slåttermaskinerna drogs av arbetshästar, och de var så tunga att parhästar var nödvändigt för att dra dem. Så småningom, i och med traktorns utveckling, började man dock konvertera slåttermaskinerna för att kunna dras av dessa ”motordrivna hästar”. Idag finns slåttermaskiner med olika konstruktioner, men den allra vanligaste är rotorslåttermaskinen. Andra varianter är trumslåttermaskinen och rotorslåtterkrossen.

Zentralbild/Dreyer Juli 1949. Roggenernte im Kreis Oranienburg, Bezirk Potsdam. Die Mähmaschine ist ein für die Getreidemahd umgebauter Grasmäher mit Handablage.

Såmaskinen används för precis vad det låter som – att så. En vanlig variant är en så kallad radsåningsmaskin. Dessa har en låda för säden, och ett mekaniskt maskineri med kugghjul som matar ut säden i jorden via billar. Med tiden utvecklades mer avancerade typer av såmaskiner, som till exempel hade en låda för frön också. Detta gjorde att man kunde så höfrö samtidigt som man sådde säden. Idag är det dessutom vanligt att såmaskinerna är utrustade för att kunna lägga på gödsel på jorden samtidigt som säden sås. Såmaskinen har funnits i många varianter länge genom historien, då de första uppfanns och användes i Ostasien och Främre Orienten för ungefär tusen år sedan. Det var dock inte förrän prästen James Cook uppfann en såmaskin år 1783 som utvecklingen mot den moderna såmaskinen tog fart, den som senare skulle komma till Sverige och revolutionera jordbruket. De första tillverkarna av såmaskiner i Sverige startade sina verksamheter på 1850-talet, till exempel Överums bruk, Ystads mekaniska verkstad, AB Vesteråsmaskiner och Gefle Åkerredskaps AB.

Även om moderna bönder använder maskiner som slåttermaskinen och såmaskinen till sin hjälp, är jordbruk fortfarande ett fysiskt krävande arbete. Om man arbetar som bonde kan det därför vara bra att se till att man har en skön soffa att komma hem till efter en lång dag ute på åkern. Du hittar soffor för alla smaker på Furniturebox.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *