Oavsett om du har ett lantbruk eller är en hobbyodlare vill du att skörden av potatis ska bli så bra som möjligt. Därför har du nu möjligheten att ta del av några goda råd och tips för att öka din skörd av de goda knölarna. Sedan kan du alltid använda utrustning som du hittar hos Lantbutiken.se som har allt du behöver för att underlätta för dig oavsett om du är lantbrukare eller odlar som en hobby. Följer du dessa råd har du bra förutsättningar att få potatisar att njuta av till dina måltider året runt.

Välj rätt sättpotatis

För att lyckas på allra bästa sätt är det mycket viktigt att ha ett bra och friskt utsäde. Du kan inte se utan på potatisen om den är angripen eller inte. Därför bör du köpa sådan sättpotatis som är kontrollerad och certifierad, vilken ger den största garantin att slippa problem och sjukdomar. Därför bör du undvika att köpa dina sättpotatis i matbutiken eller ta emot från bekanta eller vänner. Potatisen kan föra med sig olika typer av smittor och du kommer få problem i flera år framöver.

Vilken sorts potatis?

Du väljer helt enkelt den potatis som du eller dina kunder gillar bäst. Det finns många olika sorter att välja och vraka mellan, typ King Edward, Maris Bard och Minerva. Sedan beror det på vart i Sverige du bor, för det gäller att potatissorten klarar av odlingszonen.

Påskynda skörden genom att förgro

Ger du dina sättpotatisar chansen att förgro kommer du påskynda din skörd med cirka 14 dagar. Det allra bästa är att du gör detta inomhus innan potatisen sätts. Potatisen tar mellan fyra till sex veckor innan den planerade sättningen och kan sedan sättas när jorden har blivit omkring åtta grader.

Bästa jorden

Det går att odla potatis i olika typer av jordar. Har du sandjord blir det enklare att skörda. Har du lerjord så hålls näringen och vatten bättre, men kräver mer arbete i samband med kupning och vid skörd. Dessutom krävs det mer av ditt vårbruk då du behöver luckra upp jorden.

Skörda till midsommar

Vill du skörda dina första potatisar finns det några saker som du bör tänka på. Naturligtvis sätter du potatis av en tidig sort och med dagens moderna potatis så kan du inte vänta på att potatisen ska blomma. Du behöver helt enkelt känna efter om potatisen är tillräckligt stor för att kunna skördas. Det gäller se till att ta upp potatisen efter hand och glöm inte bort att kupa. Dessutom behöver rensa bort ogräs regelbundet och skulle du råka ut för bladmögel (bruna torra fläckar på bladen), tar du bort blasten och bränner dem. Låt knölarna vara kvar i jorden, potatisen klarar sig bra ändå och du har potatis till sillen på midsommar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *