Det finns flera sätt att göra sitt lantbruk mer effektivt och spara både tid och pengar. Att ta hjälp av smart elektronik är ett sätt att spara tid och pengar, vilket inte var möjligt tidigare. Som lantbrukare har man inte alltid någon fritid, men med olika lösningar och hjälpmedel kan man lösgöra mer tid till andra aktiviteter.

Smart elektronik för ett smartare lantbruk

Det finns många smarta hem runt om i Sverige, men det är även möjligt att göra lantbruken runt om i landet minst lika smarta. Förutom att göra bostadshuset på gården mer uppkopplad till smart elektronik finns det även möjlighet att göra lantbruket mer effektivt med samma teknik. Beroende på vilket lantbruk man driver finns det olika lösningar och hjälpmedel att använda sig av. Några exempel är:

  • Elektriska fordon. Genom att använda sig av elektriska fordon som har laddstationer på hemmaplan blir man mindre beroende av att åka och köpa drivmedel. På så vis sparar man tid på att åka och köpa bränsle och kan istället lägga den tiden på att effektivisera aktiviteterna i lantbruket.
  • Övervakningskameror och larm. Ibland kan djuren behöva tittas till lite extra, exempelvis i samband med att en ko eller ett får ska föda. Då måste man vara på sin vakt så att man kan vara där och hjälpa till. Med hjälp av smarta övervakningskameror och larm kan man följa utvecklingen på distans via sin mobil.
  • Smart belysning. Gör belysningen på gården uppkopplad till din mobiltelefon. Då kan du fjärrstyra belysningen och spara pengar. Om lamporna tänds och släcks automatiskt sparar du både tid och pengar på att springa runt på gården för att släcka efter dig.

Fler sätt att spara tid och pengar som lantbrukare

Det kan vara svårt att hinna med alla sysslor som måste utföras på gården och det är inte alltid rätt alternativ att anställa någon som kan underlätta bördorna trots att hjälpen skulle behövas. Om du har ekonomiska möjligheter att anställa en person till på gården så är det absolut något som kan vara värt att överväga. Om inte pengarna finns för ytterligare en anställd så finns det andra alternativ. Det är faktiskt väldigt många som kan tänka sig att arbeta på ett okonventionellt sätt. Om du inte har råd att anlita någon med allt vad det innebär, så skulle det kunna lösas genom att erbjuda gratis mat och husrum mot att låta en person hjälpa till på gården. Inred ett gästhus eller källare som kan användas som bostad och låt personen i fråga bo där under tiden.

Ett annat sätt att få tillgång till extra personal på ett billigt och effektivt sätt kan vara att anlita en yngre person för säsongsarbete. Kanske finns det en nära släkting eller någon som bor i närheten av gården som är i tonåren och är mogen nog att skaffa sig lite arbetserfarenhet för några kronor extra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *