Ett jordbruk är numera i många avseenden en näringsverksamhet som vilket annat företag som helst. Medan det under tidigare århundraden främst var ett sätt att få mat på bordet är det nu många som startar upp ett jordbruk för att tjäna sig en hacka på det. Jordbruk kan vara ett lönsamt och roligt sätt att försörja sig på, men det är också ett krävande arbete. I takt med att fler och fler större gårdar expanderar har det blivit svårare att sticka ut i konkurrensen men det är fortfarande möjligt att vara en framgångsrik jordbrukare. Allt blir enklare om du gör lite planering innan du sätter igång.

Hay bales in field

Om du funderar på att starta upp ett jordbruk i syfte att gå runt på det bör du först och främst betrakta området runt dig. Om det finns ett dussintal andra jordbruk i ditt närområde inom just den bransch som du har siktat in dig på är risken stor att konkurrensen är för hård för att överleva. En jordbrukare lever ofta på att få sälja vidare sina varor till andra – och om dina konkurrenter redan har ordnat kontakter med inköpare blir det tuffare. Det innebär dock inte att du ska ge upp vid en första anblick. Ofta finns det sätt att nå fram även när konkurrensen är stentuff.

Ett sätt kan vara att rikta in dig på något som andra jordbruk saknar. Om dina grannar exempelvis har en mjölkgård kan det vara otaktiskt att köpa in mjölkkor, men kanske kan lamm eller veteodling vara ett lönsammare alternativ. Genom att göra en genomgång av vad som faktiskt behövs i närheten av dig ökar dina chanser att kunna sälja vidare dina produkter. Som jordbrukare finns det många möjligheter att göra din gård till precis det som du själv vill. Så länge du har kompetensen går det att variera produktionen efter behov.

Ett annat sätt att vända konkurrensen till din fördel är att göra gemensam sak med dina grannar och ingå ett samarbete. På så sätt kan ni använda er gemensamma kompetens till konstruktiva saker och ökad lönsamhet istället för att konkurrera ut varandra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *