Att bli självförsörjande när det gäller grönsaker och rotfrukter är säkerligen något många har drömt om – tänk att kunna gå ut i trädgården och själv dra upp potatisen till middagen, och plocka ihop de grönsaker man vill ha till salladen. Utan bekämpningsmedel, så närodlat det kan bli, och bra för plånboken. Men för många stannar det vid att vara en dröm, antingen för att man tycker att det är för mycket arbete inblandat eller för att man inte har plats. Och mycket arbete krävs det för att bli självförsörjande, det ska inte stickas under stol med, men man behöver mindre plats än vad många kanske tror. På en vanlig villatomt på 500 kvadratmeter kan man på ett år odla fram mer än 300 kilo potatis, 130 kilo rotfrukter och runt 200 kilo blandade grönsaker, som vitkål, broccoli, bönor ärter och lök. Lyckas man producera så mycket har man en normal årsförbrukning av grönsaker för en familj på fyra personer.cabbage-781162_960_720

För att komma igång med att bli självförsörjande är det viktigaste att ha i åtanke att det kommer att ta tid, och det kommer att kräva planering. Det är bättre att börja i mindre skala för att se vad man klarar av, än att bygga upp stora odlingsmarker som sedan står tomma på grund av tidsbrist eller brist på ork. Man måste också läsa in sig på växelbruk och vilka principer som gäller för det, eftersom det hjälper jorden och ökar mängden grönsaker man kan producera. När man planerar sitt land, och var man ska placera vilka grönsaker (det är bra att rita upp en skiss) bör man ha växelbruk i åtanke. Det tar lång tid att komma igång och få ihop grunden till sin odling, men när man har gjort det är den största delen av arbetet faktiskt gjort.

Något annat som kan vara bra att ta tag i när man ändå håller på att bygga upp sina odlingar är att investera i en bra uppsättning utemöbler. Då har man nära till en sittplats om man behöver vila sig i arbetet med odlingen, och man har en vacker plats att sitta om somrarna och skåda ut över sitt land medan man dricker en kopp kaffe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *