Biodling kan rädda världen

I Sverige börjar vi bli mer medvetna om hur vi ska äta och vad vi som konsumenter ska välja, dels för vår egen skull men också för att rädda vår värld. Vi väljer mer och mer ekologiska alternativ och väljer bort grödor som förstör hav och natur. Något som har blivit populärt de senaste åren är biodling. Dels för att honung har många positiva effekter på hälsan men också för att biodling är nödvändigt för vår överlevnad. Det råder brist på pollinerande växter i Sverige och därför behövs bina. Vi har även brist på honung och importerar varje år stora mängder.

Fördelar med biodling

Binas pollinering ger fler blommor och kan därför bidra till att utrotningshotade växter räddas. Det sägs att vi behöver fördubbla antalet bisamhällen för att rädda Sveriges matförsörjning, därför är det även viktigt att vi väljer att köpa svensk honung. Tänk på att var tredje tugga mat vi äter är resultatet av pollinering. biodling är ett sätt att leva för många som har upptäck vilken fascinerande hobby det är. Den som har biodling hemma får dessutom större och bättre grödor av allt som odlas i trädgården. Honung är också en lättsåld produkt på marknader. Därför kan hobbyn med biodling även bli till en lönsam sysselsättning.

Börja med biodling

Hur ska man börja? Sveriges biodlares riksförbund har lokalföreningar runt om i landet. Många av dem erbjuder studiecirklar samt litteratur och du kan till och med få en mentor som hjälper dig att komma igång. I början är det viktigt att lära sig så mycket som möjligt. Den bästa och enklaste perioden att skaffa bin är under juni-augusti. Kontakta din lokala förening eller en biodlare för att få tag i dina första bisamhällen. Bina behöver både mat och vatten så därför ska det finnas träd och blommor i närheten samt vatten. Eftersom bina kan flyga upp till tre kilometer bör det inte finnas jordbruk som använder kemiska bekämpningsmedel i närheten. Bikuporna ska vara lättskötta och av god kvalitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *