Många har det här med att driva jordbruk i släkten. Det har börjat med att någon startat upp en liten gård och sedan har man arbetat vidare med den så att den har blivit större och större. Barnen tar sedan över allt eftersom. Det är ofta inte speciellt svårt för dem att ta över rent praktiskt. Många gånger har barnen varit med och hjälpt till under driften redan som unga och de har därmed lärt sig en hel del. Det finns trots allt en hel del man måste tänka på när man driver ett jordbruk.

Ta hand om och vårda djuren

Om det finns djur i jordbruket måste man se till att man tar hand om dem och vårdar dem på ett bra sätt. Det krävs både för djurens välmående och för att de ska producera på ett bra sätt. En ko som inte får dricka eller äta kan till exempel inte ge mjölk och det blir inte heller något bra kött från kon. Samma sak gäller från grisar med mera. Om djuren inte sköts om kan man också få djurförbud och länsstyrelsen kan göra besök för att kontrollera att reglerna följs.

Vilka resurser behövs?

När det gäller driften av ett jordbruk krävs det en hel del olika resurser. Man måste ha mark, foder, maskiner och en hel del annat. En sak som man dock inte ska glömma bort är att det också krävs el och ett elabonnemang för att man ska kunna driva jordbruket. Om man inte har el blir det till exempel svårt att ha ett stall, man kan inte tända lampor med mera. Det blir inte lönsamt att ha ett mindre elverk.

I de fall man skulle råka ut för ett större strömavbrott eller liknande kan det dock vara bra att ha ett elverk i reserv. Då kan man i alla fall få lite ljus, driva en vattenpump med mera.

Att driva ett mindre jordbruk i dag

I dag satsas det mestadels på stora jordbruk. Det finns relativt höga kostnader med att driva en gård och då måste man också kunna tjäna något på driften. Att sälja mjölk till ett mejeri ger inte så hög inkomst per liter och det kostar dessutom pengar att beställa en mjölkbil som hämtar mjölken på gården. Om man bara har fem kor blir det inte vidare lönsamt. Man kan driva ett mindre jordbruk om man så vill men man ska inte räkna med att kunna tjäna några större pengar på det.

Ekonomi i jordbruk

När man driver ett jordbruk måste man ha koll på sina pengar. Man måste se till att betala alla räkningar och har man djur måste man också kunna betala foder till dem. Det finns med andra ord en hel del att tänka på gällande gårdens ekonomi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *