Betesmark innan skörd

På betesmark bör det odlas gräs och örter som ska användas till foder. Det finns olika sätt att ta vara på det som odlas här. I första hand används betesmarkerna till att låta djuren beta eller ta tillvara på skörden för att användas som foder. Några av de växtslag som passar är bockrot, kummin, vicker, käringtand, klöver, näveväxter, ängskovall, gröe, ängssvingel, timotej, lusern och hundäxing för att nämna några. Foder till djur är eftertraktat idag speciellt när hästnäringen växer för varje år. För den som odlar på betesmarker finns stöd att söka.

Traktor på betesmark

När skörden från betesmarken är redo att slås finns alternativ att välja på. Du kan välja att göra hö av det eller att göra plastade hösilagebalar. Vad som än ska tas från betesmarken krävs rätt redskap. För att underlätta arbetet kan du använda en balgrip för att förflytta till exempel flera balar av hösilage. Det är bra att använda för att undvika att få hål i plasten. Kommer syre in i balarna genom hål kommer balarna att bli obrukbara bara inom några dagar. Balgripen kan naturligtvis användas även för att flytta vanligt hö. Den underlättar arbetet så att det går både smidigare och lättare. Många bönder idag använder sig av just balgripen.

Kor på grönbete

För att kunna få ut största förtjänst av marken gäller det att välja rätt grödor. Det skiljer sig på vad som växer bäst på olika platser i Sverige. I Skåne växer vissa växtslag bättre än i Norrland och att ha koll på vad som gäller på respektive plats i Sverige gynnar tillväxten. Sverige har gynnsamt klimat för att odla på just betesmark och fodret håller ofta hög och bra kvalitet. Efter första skörden väljer många att låta sina djur beta ute och i Sverige har vi god tillgång på mark jämfört med många andra länder.

Det blir mer och mer populärt att åka på kosläpp på våren. Ett besök som är oförglömligt är att besöka ett kosläpp på Öland när korna för första gången får känna på gräs sedan förra sommaren. Besökarna känner samma glädje som korna när de springer runt och leker med gräset under fötterna. Just på Öland har det varit extra populärt de senaste åren och det är förståeligt. Naturen är slående vacker på ön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *