Att starta upp jordbruksverksamhet är en spännande satsning för alla som gillar att bo på landet och arbeta med djur och natur. Tidigare var en stor del av den svenska befolkningen bönder, och även om det har förändrats ligger jordbruk många svenskar varmt om hjärtat. En av de vanligaste situationerna är att en gård gått i arv från generation till generation. Inget hindrar dock en driftig företagare från att köpa land eller ett färdigt jordbruk och starta upp sin egen verksamhet.

 

Tuffa utmaningar

Ett jordbruk måste vara ekonomiskt lönsamt för att överleva på sikt. Den fria marknaden inom EU har gjort att konkurrensen har ökat. I media märker man mest hela tiden hur svenska bönder klagar på hur de får för lite betalt för varje liter mjölk eller för varje kilo nötkött. Konsumenter uppmanas ofta att köpa svenskt för att stödja den svenska jordbruksnäringen, men givetvis väljer många att istället tänka med plånboken och då är inte sällan produkter från andra länder inom EU billigare. I Sverige är reglerna hårda med bland annat tuffa miljökrav och massvis av statliga och kommunala regler. Samtidigt har till exempel många grönsaksodlare lyckats bli självförsörjande.

En annan utmaning är att jordbrukare har ett fysiskt krävande arbete. Ofta går de upp tidigt på morgonen för att mata sina djur eller utföra andra sysslor. Sedan jobbar de ibland hela dagen innan de kan vila. Arbetet sliter hårt på kroppen. Bönder riskerar att drabbas av reumatiska ledsjukdomar. Besök www.artros.org om du vill lära dig mer om artros och vad det innebär. Inte blir det bättre av att många jordbrukare upplever stress kring skördetiden. Mycket ska hinnas med och den som är egenföretagare kan sällan själv välja tid för semester och andra möjligheter till avkoppling.

Hur du lyckas som jordbrukare

Ett bra tips är att vara trendkänslig. Istället för att välja den gröda eller de djur som du tycker om, fundera på vad som faktiskt efterfrågas. Många svenska bönder har till exempel nått stora framgångar genom att driva ekologiskt jordbruk och sälja något dyrare ekologiska produkter. Det kan också finnas lokala möjligheter. Kanske behöver lokala restauranger eller handlare vissa produkter? Kan de erbjuda någonting närproducerat så är chansen stor att deras kunder är beredda att betala extra. Ytterligare ett tips är att öppna en liten gårdsbutik i anslutning till jordbruket och själv sälja närproducerade produkter.

Under de mest krävande perioderna som väljer vissa svenska jordbrukare att hyra in hjälp. Oavsett om man driver en liten grönsaksodling eller ett enormt jordbruk med massvis av boskap och grödor, blir allt enklare när bönder hjälps åt. Bönder är duktiga på att dela med sig av sina kunskaper och ibland lånar de jordbruksmaskiner och annan utrustning av varandra. Den tekniska utvecklingen går också ständigt framåt. I framtiden lär det svenska jordbruket bli både mer hållbart och mer effektivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *