Bönderna har genom Sveriges historia varit den fattigaste samhällsklassen, trots att de kan anses vara den viktigaste samhällsklassen, då de förser resten av samhället med mat. Även inom bondeklassen har det dock funnits skillnader, då en storbonde hade fler materiella tillgångar, medan en småbrukare ofta bara hade tillräckligt för att förse sin egen familj med mat.
Så var fallet på 1600-talet för Sveriges bönder. Generellt sett kan man säga att bönderna på den här tiden var tvungna att leva snålt, för att försäkra sig om att de hade mat som räckte hela året. De åt också en mycket allsidig kost, som till största delen bestod av bröd. Storbönderna kunde dock äta en något mer varierad kost, till exempel i form av fisk. Fisk var en särskilt vanlig del av kosten för de bönder som bodde längs med kusterna, och som då oftast åt den färsk. När det gäller grönsaker var det framförallt kål som var en del av böndernas kost, och det var nästan den enda grönsaken. Kött var en lyxvara som en bonde i princip aldrig kunde unna sig.
Om möjligt var klyftorna i samhället än större på 1800-talet, då en bonde som kunde föda sin egen familj med det han odlade på gården kunde skatta sig lycklig – det fanns de som strök omkring på landsbygden utan vare sig mat eller tillhörigheter. Klasskillnaderna visade sig även inom de olika gårdarna, då bönderna hade en högre rang än deras pigor och drängar. Detta avgjorde också vad och var man åt – husmodern och husfadern satt vid huvudändan av bordet, medan tjänstefolket fick sitta i den bortre änden.
Idag skiljer sig inte svenska bönders mat nämnvärt från resten av befolkningens – de har tillgång till samma råvaror som alla andra, och klyftorna i samhället har minskat så mycket att bönder ligger jämställt även ekonomiskt med majoriteten av Sveriges övriga invånare. Det betyder också att bönder, precis som alla andra, ibland kan behöva lite extra inspiration för att variera sin kost i vardagen. Om du är en av dem som vill ha tips på nya recept man kan laga till vardags, kan du gå in på Matklubben.se.